Pistole

Veškeré zprávy, které přicházejí z dalekohledu HST (Hubble Space Telescope), začínají v superlativech. Možná, že ne úplně všechny, ale minimálně devadesát procent trpí chorobou, jenž má za následek přísun dalších a dalších peněz na konto NASA a přidružených společností. Což je jistě příjemnější, než kdyby se utrácely za zbrojení a válčení.

Tentokrát jsme získali informaci o hvězdě, která by mohla být ve vesmíru nejsvítivější. Podmiňovací způsob jsme si nechali pro případ, že příště přijde nová zpráva začínající „ještě svítivější hvězda, než ta nejsvítivější“.

Astronomové, kteří s HST pracují, ohlásili identifikaci nejsvítivější hvězdy, jakou jsme doposud neznali. Objekt je tak bláznivý, že za šest vteřin vyzáří tolik, co naše Slunce za celý rok! S poloměrem srovnatelným se vzdáleností Země-Slunce (asi 150 milonů kilometrů) a svítivostí desetmilionkrát větší než Slunce se tak dostal tento „hvězdný mamut“ do čela „ATP“ žebříčku stelárních objektů. Snímek, který získali pracovníci Kalifornské Univerzity (UC) kamerou NICMOS (Near-Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer), ukazuje mlhovinu rozprostírající se kolem mateřské hvězdy do vzdálenosti čtyř světelných let (což je asi tolik, jak daleko je od nás nejbližší stálice Proxima v souhvězdí Kentaura). Tento objev je velmi důležitý, neboť se ukazuje, že mlhovina vznikla uvolněním materiálu při erupcích hvězdy. Podařilo se odhadnout, že když před necelými třemi miliony lety vznikla, měla hmotnost asi dvěstěkrát větší než Slunce. Poté valnou část materiálu (asi polovinu) investovala do mlhoviny, kterou vidíte na obrázku.

Hvězda, která má český název Pistole, se nachází přibližně dvacet pět tisíc světelných let od Země, poblíž centra Galaxie. Při pohledu dalekohledem byste ji nespatřili – ukrývá se za mračnem prachu a plynu v souhvězdí Střelce. Dnešní novinka HST však není oznámením o objevu stálice. Ta byla nalezena již na počátku devadesátých let, ale nebylo známo, že by měla nějakou souvislost s mlhovinou. Tato myšlenka se vyklubala teprve před dvěma roky, kdy Figer předpokládal ve své doktorandské práci, že fáze erupcí, jimiž hvězda v minulosti prošla, mohou vést ke vzniku zmíněné mlhoviny. Tuto doměnku tedy potvrdil až HST, který pozorováním spektra hvězdy a mlhoviny ukázal, že spolu úzce souvisí. K nejzávažnějším ztrátám materiálu došlo asi před čtyřmi až šesti tisíci lety, kdy hvězda odvrhla při mohutných erupcích materiál o celkové hmotě deset Sluncí. S „redukční dietou“ bude zřejmě pokračovat i nadále a mohla by dokonce časem odkrýt i své horké jádro zahřáté na teplotu sto tisíc kelvinů. Tento scénář vede kalifornské vědce k závěru, že se díváme na předchůdce supernovy. Hvězdy, jež mají tak velkou hmotnost jako Pistole (řekněme raději srovnatelnou, protože žádná jiná není), se nedožívají vysokého věku. *Zatímco Slunce „vegetuje“ ve vesmíru několik miliard let, Pistoli podobné hvězdy o mnoho řádů méně – několik milionů. Jejich život je srovnatelný s některými lidmi. Mnozí známí umělci či politikové září krátce a stanou se velmi nápadnými a slavnými, na úkor svého zdraví – nebo dokonce života. Žijí bohatě, utrácejí spousty peněz, kouří hašiš a marihuanu, rozhazují – tak i hvězdy hmotné (ale ty za to nemohou, těm nic jiného nezbývá) plýtvají látkou do svého okolí. Ví se o nich, protože jsou hodně jasné (většina jasných hvězd, které na obloze vidíte okem, jsou nadprůměrné), zatímco drtivá většina průměrných hvězd se nenápadně choulí v šeru kosmu.*

Na konci života zazáří nejkrásněji. Ví o ní široké daleké okolí. Potom slábne a slábne a nestane-li se z ní Krabí mlhovina, nikdo si jí ani nevšimne. Pistoli čeká podobný osud za přibližně tři miliony roků – nás se to tedy netýká, ale můžete vyprávět tento příběh svým dětem a možná se donese i k vašim 37500. potomkům.

Autor: Rudolf Novák. Převzato z: www.ian.cz. A to doslova…

1 komentář

  • Jury et du comité Sergey Brin Awards napsal:

    Vaše snaha dokázat to, že vidíte skutečně ještě dále než někteří laureáti je skutečně obdivuhodná. V budoucnosti na to budeme brát ohled.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *