Tož už je ně třiatřicet……

A povím vám, že je ně tak dobře, jak mi snáď eště nebylo. Jaksi mi poslední dobů začíná byť faň, a já snáď začnu věřiť aj tym horoskopom podle kterých by sa mi mělo kdysi včil začať dařiť jak málokemu.

Šak sem aj ve štvrtek dostál pěkné znamení. Sedím vám doma, a zrazu že hrrr, mám zebrat pse a jet s děckama ke koňom. Tož sem sa narychlo převlékl z tepláků a jeli sme. Přes město sme frkli hrc frc a byli sme kdesi v polách za Prahů. Ke koňom sem s našů Coco nemohl. Ona si už delší dobu chce aspoň jedného zakůsnůt. Tož že radši půjdem ze Staňů najít nekde nejaké občerstvení….. tož sme skončili na hřišťu TJ Cholupice u piva. A jak vám tam bylo dobře. Chlapi zrovna sékli trávu, konipasi zbírali muchy a klid že z něho až za krkem zabrní. Ale zpátky k temu znamení. Do teho klida ně zabrnčí telefón a volá ně moja mama. A v ten moment když ně do telefóna říká „hodně štěstí“ sa podívu náhodů pod nohy, a první co uvidím je štyrlístek. Sem ho nenašél snáď dvacet roků. Až sem vám v ten moment měl Husáka až na zádoch. Že by sa na mňa cosik chystalo skočiť ?

Šak první štěstí na mňa čekalo už v pátek. Dostal sem výlet podle vlastního výběru aj s občerstvením. Tož sem coi popřemýšlal a vzpoměl sem si, že už dlůho sa chcu podívat na sever do Šluknovského výběžka. Tož sme si cosi přivstali a hneď z rána sa vydali zvesela na cestu. Cesta pod slunéčkem ubíhala jedna radosť, a čím víc bylo kilometrů za nama, tým víc sme sa dostávali do krajiny lidima opuštěné. Aj tolikých roků po válce a všeckých tých revolucách de hneď poznať že ste v pohraničí. Baráků a fabrik hrůza porozbůraných, a nebyť cigánů a vietnamců tož nepotkáte pomaly ani nohy.

Ale zas ty lesy. Tichučko, nikde nikeho a hlavně sů takové jakési tajemné. Jak kdyby v nich cosi ležalo zakletého. Šak tam aj kdosi furt cosi kuce. Raz za čas de naraziť na čerstvů jamu jak kdosi kopal v zemi. A tak pěkně vykopanů jak to dělajů ti laši s detektórama kovů.

My sme ale nelašovali pod zemů, ale po zemi, a první sme sa vydali do Arboreta _(lesoparku s vzácnými dřevinami)_ mezi Kunraticama a Šluknovem, které sme našli v mapách, a o kterém sme už dopředka věděli že je už roky opuštěné a zavříté. Ale šak přelézť plot zas eště vládnem. A musím řécť že potem co sem tam už byl vím, že bych kvůli temu klidně přelézl aj tři ploty. Takových kříbů a stromů barsjakých sa jenom tak nevidí. A navíc zbarabované to tam není aj když majů zavříté. Trávu majů krásně posečenů aj na fůlání. Já sem si tam z tej krásy aj zpíval…….. v ARboRetu u RumbuRka kvetů kRásně RododendRony a kRákajů kRkavci….až tak sa mi tam líbilo. Předseda doporučuje !

Potem sme ale kůsek eště popojeli a pěšky sa vydali mezi krásnýma lesama a lůkama až k státní hranici aby sme přešli řeku Sprévu a mohli si řéct, že sme pěšky došli až do Německa. A na takovů procházku budu dlůho vzpomínat. Nikde živého člověka, jenom ticho, čistý luft, krávy, srny, ptáci, kvetůcí jabloně a …..máj. A sem tam díky speciálnímu penážnímu provozu vlak Deutsche Bahn (DB).

Dom sem dojél až pozdě v noci spokojený a usmítý od ucha k uchu. A v kuchyni mě čekala škatulka s koláčama co napekla naša Véna a donesla ně je až dom. Šak ráno nezbyl ani jeden. Všecky sem je zbůchal jak sem byl uťápaný a hladný. Děkuju. Jak za výlet, tak za sladké.

Ale to byl teprv pátek, a s dalším slunéčkem došla sobota. To už sem nikde nešmatlal, a jediné co mňa zvedlo z gauča bylo to, že náš Camil nažhavil na naší zahrádce letos poprvé gril, který začal vypůšťat do lufta vůně všelijaké, mlsné chutě naháňajůcí. A povím vám, že na tem našem dvorečku začne byť až letos fest dobře. Tráva sa nám krásně ujala, vlhko vyschlo a pavůci sa kdesi rozutékli. A to je teprv začátek. Já tam snáď aj v létě budu spávať až si tam jakési leháko natáhnu.

Neděla už po tem všeckém utékla jak voda, a já sem si vyšel do Kbel k vojenskému letišťu číhať na letadla. Ale aj tam měli nedělu, a nezvédlo sa a ani nepřistálo ani jedno. Ale mě to nevadí. Aj tak tam bylo krásně. V začínajícím létě.

….a před chvílů dovalila po štrnásti dňoch Heda, tož od zítřka hrrr do nového veselého týdňa. Ať je eště pěknější než ten co je za nama všeckým přeju.

5 komentářů

  • ales napsal:

    a tobe k tem kristovym letum: do budoucna co nejvice dobrych skutku predsedo.)

  • silvia napsal:

    pripada mi, ze cim vic clovek starne/aspon muj pripad/ tim je vic spokojenejsi, myslim, ze jses na tom obdobne. preju ti v horoskopech vsechno nejlepsi, at se blahem rozplyvas

  • chairman napsal:

    ….děkuju pěkně, vy dva emigranti. A kdy sa s vama poobtůlám osobně ?

  • silvia napsal:

    objevime se na tyden v cervnu a chceme te a tve blizke pozvat na “prasopal na konci sveta mezi lesem a rybnikem” je to oslava naseho navratu z irska, mirime jeste nekam jinam, ale to uz nebude tak na dlouho :)takze si pripis do denicku 7.6. radi te zase uvidime

  • Bubu napsal:

    Sice pozde, ale prece.. :o) Mily predsedo, preju Ti jen to nej.. Hlavne maximalni spokojenost a v techto letech uz i davku klidu.. :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *